Kulinarne inspiracje z TikToka od miesięcy podbijają internet. Jednym z pierwszych dań, które popularność zawdzięcza właśnie TikTokowi była #fetapasta, czyli makaron z fetą. Banalnie prosty przepis (do naczynia wkładamy pomidorki, na to kostkę dobrze przyprawionej fety, polewamy oliwą, zapiekamy – a powstały gęsty sos łączymy z makaronem) doprowadził podobno do wyprzedania ze sklepów całych zapasów serów feta. Teraz internetową karierę robi przepis śniadaniowy: #bakedoats, czyli pieczona owsianka, która dzięki użytkownikom TikToka została odkryta na nowo.
Na czym polega fenomen #BakedOats? Przede wszystkim na tym, że to pyszne danie jest przy okazji zdrowe i sycące. Poza tym można je przyrządzić na wiele sposobów, wybierając ulubione dodatki, na przykład owoce lub bakalie. Zapiekana owsianka świetnie smakuje na ciepło, ale można też podawać ją na zimno, a tym samym zrobić porcję wieczorem – i mieć rano gotowe śniadanie.
Pieczona owsianka #BakedOats – jak zrobić?
Składniki na 1 (sporą) porcję
1 szklanka płatków owsianych (podobno najlepiej sprawdza się mieszanka błyskawicznych i górskich)
1 szklanka mleka lub napoju owsianego
1-2 łyżeczki cukru lub miodu (tyle, ile lubisz)
1/2 laski wanilii (można pominąć)
szczypta soli
0,5 łyżeczki cynamonu
ulubione dodatki: jabłka, gruszki, maliny, jagody, czekoladowe płatki, migdały (lub płatki migdałowe), orzechy, banany – wszystko to, co lubimy w połączeniu z owsianką
oraz do przyrządzenia owoców: ciemny cukier zmieszany z 1/2 łyżeczki cynamonu, likier lub sok pomarańczowy
Jak zrobić:
Zaczynamy od przygotowania owoców. Jeśli wybierasz „twarde” owoce, takie jak brzoskwinie, gruszki, czy jabłka, to umyj je, osusz i pokrój na plastry lub ósemki. Następnie posyp je odrobiną cukru z cynamonem (na 1 owoc wystarczy pół łyżki cukru, chyba, że lubisz bardzo słodką owsiankę) i podgrzewaj, aż puszczą sok i lekko się zrumienią. Jeśli masz w domu likier lub sok pomarańczowy to wlej 2-3 łyżki i podgrzewaj na wolnym ogniu ok. 7-10 minut, uzyskasz pyszne karmelizowane owoce. Ten krok jest opcjonalny – możesz oczywiście dodawać surowe owoce, wtedy po upieczeniu będą równie pyszne, ale mniej słodkie i aromatyczne.
Gdy przygotujesz owoce (pamiętaj, że banany, jagody czy maliny możesz wrzucić do owsianki bez karmelizowania), włącz piekarnik i nagrzej do temp. 180 stopni. Następnie połącz wszystkie składniki z listy: mleko, płatki, cukier lub miód, szczyptę soli i cynamonu, orzechy i płatki migdałowe. Jeśli zamiast cukru używasz miodu, to możesz rozpuścić go w podgrzanym mleku – dzięki temu łatwo się połączy z innymi składnikami.
Następnie posmaruj naczynie żaroodporne odrobiną masła i wlej do niego owsiankę. Możesz zrobić to warstwami (owoce, owsianka, owoce, owsianka) lub jak tylko chcesz. Jeśli używasz jagód lub malin, to możesz wymieszać je bezpośrednio z owsianką. Całość wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 17-20 minut. Podawaj po ostudzeniu, czyli po ok. 10 minutach.
Pieczona owsianka #BakedOats – inspiracje
Jeśli szukasz inspiracji na wspaniałe #BakedOats – z czekoladą, migdałami, masłem orzechowym czy innymi pysznymi dodatkami, to zajrzyj na TikToka lub Instagram. Użytkownicy tych platform chętnie dzielą się swoimi przepisami, podkreślając, że jedzenie pieczonej owsianki jest jak jedzenie deseru na śniadanie. Jednym z naszych ulubionych kont z przepisami jest konto Narumi, 24-letniej Japonki, która temat owsianki przerabia na wszystkie możliwe sposoby. Zobaczcie sami!