Sycylijskie słońce nie daje o sobie zapomnieć – to samo możemy powiedzieć o przysmakach królujących na talerzach tamtejszych mieszkańców. Ostatnio podzieliliśmy się z wami przepisem na wytrawne, ryżowe kuleczki – arancini. Nie spodziewaliśmy się, że dostaniemy tyle wiadomości ze zdjęciami tej potrawy, przygotowanej w waszych kuchniach! Po tak miłym odzewie postanowiliśmy podzielić się kolejnym przepisem, tym razem na coś słodkiego. Będą to przepyszne ciasteczka z nadzieniem, które na słonecznej wyspie występują pod nazwą Cannoli. Szykuje się prawdziwa uczta dla wszystkich łakomczuszków – zapraszamy!
Choć w cukierniczych witrynach możemy zobaczyć wiele smakołyków przypominających cannoli, to nic nie jest w stanie zastąpić oryginału. Te pyszne ciasteczka są coraz chętniej przyrządzane w naszych domach, a to z pewnością zasługa ich delikatnego i niepowtarzalnego smaku. Z powodzeniem zastępują popularne faworki czy pączki w najbardziej kaloryczny czwartek w roku! Świetnie sprawdzą się jako dodatek na każdej rodzinnej imprezie, czy deser do filiżanki kawy wypitej na tarasie.
Cannoli z serkiem ricotta i pistacjami
Jak w przypadku każdej potrawy, istnieje ogromna ilość mniej lub bardziej zmodyfikowanych przepisów. My mamy dla was najprostszą i przy tym najbliższą oryginału wersję. Poniżej znajduje się lista potrzebnych składników i sposób przygotowania tych słodkich rurek z kremem.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 250 g mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 50 g masła (roztopionego)
- 50 do 80 ml białego, wytrawnego wina
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 250 g serka ricotta (w oryginale jest właśnie ten ser i bardzo go polecamy)
- 100 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)
- 80-100 g cukru pudru
- sok z 1 limonki
- starta skórka z 1 limonki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Zaczynamy od przygotowania ciasta. W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Następnie owijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 60 minut.
- Zabieramy się za przygotowanie nadzienia. Rozpoczynamy od ubicia śmietanki na sztywno. Następnie mieszamy serek ricotta z cukrem pudrem, sokiem i skórką z limonki i delikatnie łączymy z ubitą śmietanką. Tak przygotowany krem wkładamy do lodówki na minimum 20 minut. WAŻNE! Czas chłodzenia zależy od tego, kiedy będziemy wypełniać rurki. Nadzienie najlepiej wyciągnąć tuż przed tą czynnością, by nadal pozostawało schłodzone i puszyste w momencie podawania ciasteczek.
- Po upływie określonego czasu wyjmujemy z lodówki ciasto. Przystępujemy do rozwałkowania go na ok. 1,5 – 2 mm, Jest to bardzo ważne, by jego grubość była jak najcieńsza! Następnie wycinamy z niego kółeczka o średnicy 6 – 7 cm (można wykorzystać do tego np. miseczkę).
- Kółka nawijamy na specjalne metalowe rurki, widoczne na zdjęciu powyżej (w warunkach domowych możemy wykorzystać dowolny przedmiot o kształcie rurki albo uformować). Ważne jest, by dobrze skleić ze sobą brzegi kółeczek. Można posmarować je białkiem, które zapobiegnie rozklejeniu się ich podczas smażenia.
- Rurki smażymy na głębokim oleju, tak jak smażymy faworki (ciasto powinno być całkowicie w nim zanurzone). By pozbyć się nadmiaru tłuszczu, usmażone ciasteczka można położyć na ręczniku kuchennym.
Pozostaje tylko napełnienie rurek kremem, delikatne przyprószenie ich cukrem pudrem i voilà! Można rozkoszować się smakiem i choć na chwilę poczuć się jak na Sycylii.
Jeśli zastanawiacie się, gdzie możecie dostać specjalne rurki do cannoli to już podpowiadamy! Znajdziecie je online, w każdym sklepie z akcesoriami do kuchni. Mamy nadzieję, że podzielicie się z nami swoim cukierniczym talentem w komentarzach 🙂
[…] pizza, która ma znacznie grubsze ciasto niż włoska pizza kontynentalna. Po trzecie: pyszne cannoli, czyli kruche ciasteczka wypełnione serem ricotta. Cannoli można dostać w każdej cukierni, a po powrocie do domu można spróbować zrobić je […]