Nie bez powodu Sycylia nazywana jest „wyspą słońca’”. Szacuje się, że liczba prawdziwie słonecznych dni w tym miejscu przekracza 300! Nic dziwnego więc, że panujące tam warunki klimatyczne sprzyjają dojrzewaniu warzyw i owoców, na których w głównej mierze bazuje sycylijska kuchnia. Mieszkańcy tego malowniczego miejsca na Ziemi znani są z cierpliwości, której nie brakuje im również podczas przyrządzania swoich potraw.
Przygotowaliśmy dla was przepis na jedno z najbardziej popularnych dań słonecznej wyspy. Będą to arancini, czyli chrupiące kuleczki ryżowe, bez których nie wyobrażamy sobie wizyty na Sycylii! Wprawdzie główne składniki nie rosną w przydomowym zieleniaku, ale warzywa stanowią dodatek, który można wpleść w przepis według własnych preferencji. Zaczynajmy!
Sycylijskie arancini z pistacjami Arancini w kształcie stożków
Tak jak sztandarowe danie w naszym kraju, czyli pierogi, mogą występować z wieloma różnymi farszami, tak samo jest w przypadku arancini. Mamy więc dla was przepis na bazę oraz środek w dwóch odmiennych wariantach. A jeśli będziecie na Sycylii, to koniecznie spróbujcie arancini z nadzieniem pistacjowym!
Czas przygotowania to ok. 70 minut plus dodatkowe 3 godziny potrzebne na studzenie.
Przepis na arancini – składniki na ryż
- bulion warzywny – 1 i 1/5 litra
- 1 średniej wielkości cebula
- 40 g masła
- 600 g ryżu typu arborio
- 0,5 g szafranu (występuje w oryginalnym przepisie, ale jest dodatkiem opcjonalnym)
- 50 ml gorącej wody
- szczypta pieprzu i soli
- 50 g sera typu grana padano
Zaczynamy od podgrzania bulionu. W międzyczasie kroimy cebulkę w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce roztopionego masła. Następnie dodajemy ryż i prażymy go do momentu, aż ziarenka staną się szkliste. Stopniowo dodajemy bulion cały czas mieszając. Każdą kolejną porcję wlewamy dopiero w chwili, gdy ryż wchłonie poprzednią. Czynność powtarzamy, aż do wlejemy do środka cały bulion. Cały proces potrwa ok. 20 minut – po tym czasie ryż będzie al dente.
Zmniejszamy ogień i dodajemy szafran, który powinien być uprzednio rozpuszczony w 50 ml gorącej wody. Doprawiamy całość solą i pieprzem wedle uznania.. W kolejnym kroku dodajemy starty ser oraz resztę masła delikatnie wszystko mieszając. Po chwili zdejmujemy patelnię lub garnek z palnika.
Przygotowany ryż równomiernie rozprowadzamy na blasze wyłożonej folią spożywczą. Wykorzystujemy ją również do przykrycia wierzchniej warstwy, dzięki której podczas studzenia ryż nie zrobi się suchy. Odstawiamy blachę na 2-3 godziny.
Przepis na arancini – składniki na farsz
Wersja nr 1:
- 100 g chorizo
- 100 g mozzarelli
A w wersji nr 2:
- 150 g zielonego groszku
- szczypta curry i kurkumy
Gdy ryż czeka na blaszce, przystępujemy do przygotowania dwóch farszów. W przypadku pierwszego oba składniki kroimy w kostkę, natomiast w drugim odcedzony groszek mieszamy z przyprawami.

Przepis na arancini – składniki na panierkę
- 130 g mąkI pszennej
- 180 ml wody
- 150 g bułkI tartej
- szczypta soli
- olej roślinny (do smażenia)
Pora na panierkę. W miseczce mieszamy najpierw mąkę z wodą i szczyptą soli, do momentu powstania jednolitej masy. Do drugiej pojemnika wsypujemy bułkę tartą.
FORMOWANIE. Nadszedł czas na formowanie kuleczek. Przygotowujemy miskę z zimną wodą, która będzie potrzebna do moczenia dłoni. Dzięki temu składniki nie będą się sklejać. Po zanurzeniu ręki w wodzie, łyżką nakładamy na nią ok. 75 g wystudzonego ryżu. Następnie formujemy płaski ‘placuszek’ i nakładamy na niego porcję wybranego farszu. Przykrywamy go kolejną porcją ryżu i rolujemy całość, aż otrzyma kształt kuleczki. Odkładamy ją na blachę wyłożoną folią spożywczą i powtarzamy czynność.
SMAŻENIE. W głębokiej patelni lub garnku rozgrzewamy olej. Przygotowane kuleczki panierujemy – w pierwszej kolejności robimy to w cieście z mąki i wody, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez ok. 2 minuty. Po tym czasie przewracamy je na drugą stronę i smażymy je do chwili, aż się zarumienią.
Tak przyrządzony sycylijski przysmak można podawać np. z sosem pomidorowym przygotowanym z passaty. Pochwalcie się w komentarzach, czy te smakowite kuleczki również skradły wasze serca (i żołądki;)).
[…] spróbować będąc na wyspie? Po pierwsze: arancini, czyli smażone kulki ryżu z pysznym farszem w środku (mięsny, słodkim, do wyboru do koloru – my polecamy arancini z pistacjami). […]
[…] królujących na talerzach tamtejszych mieszkańców. Ostatnio podzieliliśmy się z wami przepisem na wytrawne, ryżowe kuleczki – arancini. Nie spodziewaliśmy się, że dostaniemy tyle wiadomości ze zdjęciami tej potrawy, przygotowanej […]