Kiedy dietetyczka i blogerka Chelsey Amer udzielała komentarza dla The Daily Meal, prawdopodobnie nie przypuszczała, że wywoła nim medialną burzę. Tymczasem jej wypowiedź na temat jedzenia pizzy i płatków śniadaniowych powraca w mediach jak bumerang i niezmiennie ekscytuje – szczególnie wiosną, gdy w wielu domach rusza program „zrobię formę do lata”. I nie ma w tym nic dziwnego. W końcu kto z nas, w obliczu nadciągającej diety, choć raz nie szukał wymówki do zjedzenia pysznej Margherity?
Zacznijmy od początku, czyli słynnej wypowiedzi Amer:
Przeciętny kawałek pizzy i miska płatków śniadaniowych z pełnotłustym mlekiem zawierają mniej więcej tyle samo kalorii. Jednak pizza to porządna dawka protein, która zapewni uczucie sytości przez cały ranek, a płatki śniadaniowe zawierają zazwyczaj tyle cukru, ile przeciętny batonik.
Zanim jednak wprowadzimy zwyczaj codziennego jedzenia kawałka pizzy na śniadanie, warto krytycznie przyjrzeć się opinii Amer. Owszem, gdy porównamy kawałek pizzy zamówiony w dobrej pizzerii z porcją słodzonych płatków (jak popularne czekoladowe kuleczki, cynamonowe poduszki z nadzieniem czy kolorowe płatki o smaku cukrowej waty), to pizza wypadnie nadzwyczaj korzystnie. Warto jednak pamiętać, że diabeł tkwi w szczegółach, a ściślej mówiąc: w ilości i jakości dodatków.
Pizza na śniadanie – jaką wybrać?
Najlepiej taką, która ma dużo warzyw, mało sera i nie jest oblana wiaderkiem tłustego sosu. Idealną opcją będą pizze na cienkim cieście z grillowanymi warzywami. Tych ostatnich jest przecież wiele: grillowany bakłażan, papryka czy cukinia są jednymi z najchętniej wybieranych dodatków.
Jeśli mamy do wyboru pizzę z kurczakiem lub szynką, wybierzmy z szynką – i niech będzie ona dobrej jakości. Kurczak dodawany do pizzy jest zwykle smażony, a skoro jest to opcja śniadaniowa, to darujmy sobie niepotrzebny tłuszcz. Warto rozważyć także pizze z łososiem, anchois, tofu lub grzybami, które cieszą się coraz większą popularnością.
Ciekawą opcją może być także pizza na słodko. Wystarczy upiec spód (można użyć gotowego), położyć na nim kilka łyżek serka mascarpone i dodać ulubione owoce, takie jak maliny czy jagody. Warto wykorzystać do tego owoce sezonowe – i delektować się pysznym śniadaniem.