Jadalne kwiaty to jeden z najmocniejszych trendów kulinarnych ostatnich lat. Z pewnością widzieliście piękne torty ozdobione żywymi kwiatami, donuty posypane płatkami róż czy kolorowe, kwiatowe ciasteczka. Kwiaty towarzyszą sałatkom i deserom, pływają w drinkach czy orientalnych zupach. Królują też na talerzach kuchni vegańskiej, która jest coraz bardziej różnorodna i kolorowa.
Jadalne kwiaty są przy tym na tyle demokratyczną ozdobą, że bez problemu można przynieść je z ogrodu czy łąki i udekorować własną kolację czy deser. Warto jednak pamiętać o tym w jaki sposób obchodzić się z kwiatami i które rośliny nadają się do bezpiecznego jedzenia.

Jadalne kwiaty: jak je zbierać?
Jadalne kwiaty możemy zbierać na łące, uprawiać na balkonie lub we własnym ogródku albo po prostu kupić w kwiaciarni czy markecie. Najważniejsze jest to, by były świeże i czyste – zbieranie kwiatów przy ruchliwej ulicy nie będzie więc dobrym pomysłem. Jeśli uprawiamy rośliny z zamiarem ich późniejszego spożywania warto trzymać je tam, gdzie nie będą wystawione na kurz.
Zebrane kwiaty (najlepiej zrywać je rano lub wieczorem) delikatnie myjemy, umieszczamy na talerzu wyłożonym mokrym papierowym ręcznikiem i wstawiamy do lodówki. Wyjmujemy je dopiero przed podaniem.
Lista jadalnych kwiatów, które można jeść bez obaw
Wybierając kwiaty do zjedzenia trzeba mieć pewność, że będą bezpieczne dla zdrowia. Oto 10 jadalnych kwiatów, które prawdopodobnie znasz – i możesz śmiało używać ich w kuchni:
- Goździki
- Róże
- Lawenda
- Malwy
- Kwiaty koniczyny
- Stokrotki
- Nasturcje
- Bratki
- Fiołki
- Nagietki
Jeśli kwiaty mają płaskie płatki, możesz posmarować je roztrzepanym białkiem i posypać cukrem – wtedy zachowają swój kształt nawet przez tydzień. Tak przygotowane kwiaty trzeba przechowywać w lodówce.
A jakich kwiatów jeść nie należy? Z tych najbardziej znanych to przede wszystkim maków i narcyzów. Choć są piękne i wyglądają dość niewinnie, to są to kwiaty trujące. Inne trujące kwiaty to na przykład bielunie, naparstnice czy werbeny.
Jak wykorzystać jadalne kwiaty?
Jadalne kwiaty możemy wykorzystać do dekoracji lub do urozmaicenia smaku naszych potraw. W tej pierwszej wersji mamy większą dowolność: wystarczy wybrać kwiaty i ozdobić nimi ciasto, drinka albo nawet obiad. Pełna dowolność. W drugiej wersji warto wziąć pod uwagę smak i zapach kwiatów, a więc na przykład wykorzystać miętowy posmak stokrotek do podkręcenia kompozycji sałatki. Jeśli masz swój ulubiony, charakterystycznie pachnący kwiat – na przykład róże – wykorzystaj jego płatki do dekoracji deserów. Efekt będzie jeszcze większy, jeśli będzie w nim różany krem lub konfitura. Takie połączenie sprawdzą się chociażby w tortach, babeczkach czy pączkach.